projecten

Locatie
Vleuterweide, Utrecht

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2020

Team
Wouter van Riet Paap

Aannemer
Van Arnhem bouwgroep, Culemborg

Constructeur
Fundament Bouwadvies

Fotografie
Lucas van der Wee

 

Woonhuis Vleuterweide

In Vleuterweide de Erven heeft IRIS architecten een sculpturaal en alzijdig woonhuis ontworpen. Door verschillende in elkaar geschoven bakstenen volumes ontstaan dakterrassen, overstekken en een met glas opgevulde open hoek. Een moderne woning met verfijnde, ingetogen detaillering van ambachtelijk metselwerk.

Vanuit het stedenbouwkundig plan van Diederendirrix waren deze alzijdigheid en sculpturaliteit belangrijke uitgangspunten. Net als tactiliteit; de gewaarwording van materiaal. Om dit laatste te bereiken is een ambachtelijke handvorm steen gebruikt met een donkere, diep liggende voeg. De verschillende volumes zijn subtiel te onderscheiden door het gebruik van verschillende metselwerkverbanden (staand en halfsteens), terugliggende rollagen en een plint van verticaal metselwerk.

De eenduidige gevelopeningen zijn overal verdiepingshoog. Hierdoor ontstaan verschillende Frans balkons en dakterrassen boven op de erkers. Op de tweede verdieping is een multifunctionele loft-achtige ruimte gerealiseerd met een hoogte van bijna vier meter.

Eerder werkten wij mee aan het ontwerp van 141 woningen in dezelfde wijk. Het was een feest van herkenning om terug te keren voor een van de vrije kavels.