Uitbreiding hoekwoning Koningsweg Utrecht

Aan de Koningsweg in Utrecht heeft IRIS architecten een uitbreiding ontworpen voor een bijzonder opvallend en compacte hoekwoning.

Het grijsblauw gestucte pand heeft nog geen 5×5 meter voetafdruk. Samen met de eerste verdieping had de woning slechts 47m² oppervlak. Voor een jong gezin niet erg ruim bemeten, maar gelukkig liet het bestemmingsplan een ruime uitbreiding toe.

Het dubbele woonhuis is gebouwd in 1921 met een herkenbare en eenvoudige detaillering. Er is gekozen om de uitbreiding als een contrasterende toevoeging te realiseren om het oorspronkelijke pand herkenbaar te houden. Hierbij is het zware grijze hoekige karakter met de kenmerkende twee schoorstenen op de hoeken intact gelaten en voorzien van een contrasterende dakopbouw en uitbouw aan de zij- en achterkant. Door de hoeken licht af te ronden wordt de toevoeging zachter en minder zwaar. De opbouw ligt iets terug van de gevel zodat de uitbreiding ondanks zijn forse afmeting nog ondergeschikt is. Er is gekozen voor blind bevestigde Fraké houten delen. Dat wil zeggen dat er dus geen schroefgaten te zien zijn. Het levert een abstract en toch natuurlijk ogend geheel op. Bovendien zijn de delen ook nog eens demontabel en zonder enige vorm van schade te hergebruiken.