Locatie
Laakse Tuinen, Vathorst
Opdrachtgever
Van Bekkum projecten
Jaar
2021
Team
Daan Briedé en Wouter van Riet Paap
Aannemer
Van Bekkum
Foto’s
Impressies
Triple-D
De Hofwoningen
In de Laakse Tuinen in Vathorst heeft IRIS architecten in opdracht van Van Bekkum acht woningen ontworpen die rond een intiem hofje liggen.
Het principe van de hofwoning bestaat al lang. Vanaf de 12e eeuw worden er in Nederland hofjes gebouwd: een verzameling huisjes rond een gemeenschappelijk binnenterrein. Hiermee werd een beschutte woonvorm voor (meestal) oudere bewoners gecreëerd. Deze hofjes werden vaak opgericht vanuit de gedachte om de bewoners een onbezorgde oude dag te verschaffen. Ondertussen stegen de stichters hiermee in aanzien. Tegenwoordig is het binnenterrein vaak een gemeenschappelijke tuin en vormt het een oase van rust in de drukke Nederlandse binnensteden.
De Laakse Tuinen in Amersfoort Vathorst is een uitbreidingswijk ontworpen door West8, met als thema het tuindorp: ruim opgezet, grote tuinen, veel groen en waterrijk. IRIS architecten werd door Van Bekkum gevraagd om in deze wijk een zogenaamde ‘architectonische special’ te ontwerpen. Dat is een hofje van acht woningen geworden. Net als bij het historische type zijn openbaar en privé op een andere manier met elkaar verweven: Aan de buitenzijde geeft het niet prijs wat zich binnenin afspeelt. In het hof is sprake van semipublieke ruimte waar de voorbijganger niet zo snel naar binnen loopt, maar de postbezorger wel weet dat hij daar de voordeur kan vinden. Hoewel de hofwoning dus al eeuwen bestaat, is er hier een eigentijdse variant van gemaakt met strakke lijnen en fijne detaillering. Grote glasoppervlakken afgewisseld met een robuust metselwerk. Anders dan bij de oude hofjes zijn de woningen niet klein maar juist ruim en ruimtelijk. Ondermeer door gebruik van vides en hoge ruimten onder de kap. Doordat alle hoofdfuncties op de begane grond liggen zijn de woningen levensloopbestendig, waardoor die onbezorgde oude dag dus nog altijd mogelijk is.
Iedere woning heeft een dubbel sheddak, waardoor een nieuw type is ontstaan; geen twee-onder-een-kapwoning; maar een één-onder-twee-kappenwoning. Door de woningen op een ingenieuze wijze te koppelen, spiegelen en draaien ontstaat een spannend ensemble.
Binnen de groene meanderende zoom van de Laakse Tuinen vormt dit nieuwe hofje een frisse uitzondering op de traditionele verkaveling. De aankondiging van het hof wordt subtiel vormgegeven met licht gebogen tuinmuren. Het zorgt voor de dunne scheidslijn tussen privé en openbaar. Een scheiding die hoort bij hofwoningen en die ook zo goed past in de tuindorpen.