projecten

Locatie
Laakse Tuinen, Vathorst

Opdrachtgever
Van Bekkum projecten

Jaar
2021

Team
Daan Briedé en Wouter van Riet Paap

Aannemer
Van Bekkum

Impressies
Triple-D

De Hofwoningen

In de Laakse Tuinen in Vathorst hebben we in opdracht van Van Bekkum acht woningen ontworpen die rond een intiem hofje liggen.

Als architecten worden wij blij van plekken die uniek zijn. Waar je onverwachts ineens ergens bent en waarvan je voelt dat het er goed wonen is. Voorbij aan de eenheid en standaardisatie, maar een plek die bijzonder is en intiem. Toen van Bekkum ons vroeg of wij binnen de grote ontwikkeling van Vathorst een zogenaamde special wilde ontwerpen, waren we direct enthousiast. De wijk Laakse Tuinen is opgezet binnen een groene structuur van tuinen. Geen harde grenzen tussen straat en woning, maar een parkachtige overgang van openbaar naar privé.

Het hofje vormt daarin een bijzonder type. Hier zijn openbaar en privé op een andere manier met elkaar verweven. Aan de buitenzijde geeft het niet prijs wat zich binnenin afspeelt. In het hof is sprake van semipublieke ruimte; de voorbijganger loopt er niet zo snel naar binnen, maar de postbezorger weet dat hij even naar binnen moet om de voordeur te vinden. Hoewel het hof-type al eeuwen oud is, hebben we er een eigentijdse variant van gemaakt. Strakke lijnen en fijne detaillering. Grote glasoppervlakken afgewisseld met een robuust metselwerk.

Door te kiezen voor een dubbel sheddak per woning ontstaat een nieuw type; geen twee-onder-een-kapwoning;  maar een één-onder-twee-kappenwoning. Door de woningen op een ingenieuze wijze te koppelen, spiegelen en draaien ontstaat een spannend en geborgen hofje, waar ook binnenin het hof de woningen zelf zich nog niet geheel prijs geven. Vides en hoge ruimtes onder kap maken het een ruimtelijke eenheid. Door de brede opzet zijn alle hoofdfuncties op de begane grond mogelijk waardoor de woningen ook levensloopbestendig zijn.

Uiteraard zijn de woningen gasloos en optioneel energieneutraal. De sheddaken liggen allen goed voor de zonnepanelen. Een groot deel van de woning wordt in houtskeletbouw gebouwd waardoor er veel Co2 is opgeslagen in het materiaal.