projecten

Locatie
Amersfoort

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2023

Team
Daan Briedé

Aannemer
Bouwen met een Plus / Frank van Echtelt

Foto’s
Lucas van der Wee

 

Boerderij Amersfoort

Aan de rand van Amersfoort, waar de drukte van de stad over gaat in landelijk gebied, staat een langhuisboerderij uit 1939. Een langhuisboerderij kenmerkt zicht door een dak waaronder zich het woonhuis en het achterhuis bevindt. Het achterhuis, ‘de deel’, was oorspronkelijk een grote schuur voor opslag van hooi en het stallen van werktuigmachines. Het tochtige en koude achterhuis was afgescheiden van het voorhuis door een zogenaamde brandmuur.

IRIS architecten heeft een ontwerp gemaakt om het achterhuis te betrekken bij het voorhuis. Door de keuken met grote leefruimte in de deel te plaatsen wordt de achterzijde van de boerderij het hart van de woning. De voormalige houten deuren van bijna vijf bij vijf meter zijn vervangen door gigantische stalen taatsdeuren. Samen met het volledig in glas uitgevoerde wolfseind in het dak ontstaat vrij zicht op het achterliggend landschap.

De informele zitkamer is op de verdieping gesitueerd en was voor de verbouwing alleen bereikbaar via de houten trap bij de entree. Door op een prominente plek in het achterhuis een extra trap te plaatsen en verschillende openingen in de voormalige brandmuur te maken wordt de verdieping verbonden met de keuken.

Het robuuste karakter van de deel komt terug in de grove betonvloer en de wenteltrap met een forse stalen spil. Daar staat een fijnzinnig uitgewerkt interieur tegenover. De keuken en kastenwand zijn uitgevoerd in warm eikenfineer en vormen een prettig contrast met de robuuste ingrepen.