projecten

Locatie
Hilversum

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2023

Team
Daan Briedé, Wouter van Riet Paap

 

Vila BBL

In een bosrijke villawijk in Hilversum staat een vrij originele witte villa uit de jaren vijftig. De lommerrijke lanen kenmerken zich door voornamelijk naaldbomen waar de woningen achter verscholen liggen. Villa BBL ligt achter op het kavel en geniet zo optimaal van de op het zuiden gerichte tuin die is ontworpen door Mien Ruys.

De kracht van de originele woning is de heldere basisvorm met sobere detaillering. De opdrachtgever wil graag uitbreiden met een ruim atelier en de woning levensloopbestendig maken door het toevoegen van een slaapkamer met badkamer op de begane grond.

De witte villa krijgt hiervoor een tweedelige toevoeging: een transparant tussendeel en een meer gesloten volume voor het atelier. Dit alles wordt uitgevoerd in donkere kleuren zodat de uitbreiding terughoudend is en contrast vormt met de oorspronkelijke villa. Het vergoot de herkenbaarheid van het origineel en vormt tegelijk een mooie aanvulling op de groene tuin.

Het atelier bestaat uit twee sheddaken met op de noordzijde georiënteerde bovenlichten die zorgen voor een optimale, indirecte, lichtinval. De helling van deze daken ligt volledig zuid; ideaal voor zonnepanelen dus. De gevels zijn overwegend gesloten en voorzien van verticale houten delen met een natuurlijke kleur.

Het tussendeel heeft een eenvoudige basisvorm; een rechthoekige ruimte ingesloten door de gevels van het atelier en de bestaande woning. Het vormt een intermediair tussen binnen en buiten. De glazen gevels met open hoeken en uitkragend dak vergroten de relatie met de tuin. In de zomer zet je alles open en vergroot je de keuken met een overdekt terras.