projecten

Locatie
Haastrecht

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2022

Team
Daan Briedé

Aannemer
Renomeer BV

Fotografie
Lucas van der Wee

Parkvilla Haastrecht

Aan de rand van een monumentaal park in Haastrecht heeft IRIS architecten een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van een jaren tachtig bungalow tot eigentijdse parkvilla.

Bestaande woning

Kenmerkend voor de bestaande villa zijn de betonsteen gevelbekleding, grote gevelopeningen en sobere detaillering. De situering op de kavel is opmerkelijk; een fors kavel waar helemaal achterin de woning is geplaatst. Vermoedelijk als onderdeel van een verkaveling van meerdere woningen die nooit zijn gerealiseerd en nu dus een villa met forse voortuin oplevert.

Deze sobere detaillering met heldere basisvorm en situering grenzend aan het park zijn de sterke punten van het bestaande huis. Ergens in de afgelopen veertig jaar is de gevel voorzien van een witte verflaag en heeft het pand een dakopbouw gekregen, bekleed met golfplaten. Dit heeft de woning niet veel goeds gedaan. De opdrachtgevers lieten hun oog vallen op de mooie ligging en de groene omgeving en hadden het vermoeden dat er best iets moois van te maken viel.

Het ontwerp

De wens was om een kantoor aan huis te maken en het hoofdprogramma op de begane grond te realiseren. De plattegrond met hokkerige indeling is in het nieuwe plan opengebroken om zichtlijnen te creëren. In de gehele woning ervaar je de groene omgeving en kan je op verschillende punten naar buiten kijken. Het lag voor de hand om het slaapgedeelte aan de gesloten patio te situeren en het kantoor en de keuken aan de parkzijde zodat het publieke karakter van het park goed aansluit bij de woonfuncties. De slaapkamer heeft hierdoor meer privacy.

Voor de gevelrenovatie is goed gekeken naar het oorspronkelijke plan waarbij heldere horizontale lijnen de aansluiting zoeken met het omliggende landschap. De kenmerkende uitkragende dakrand is weer teruggebracht en de gevels zijn aan de buitenzijde voorzien van isolatie met verticale houten delen van fraké hout. Een natuurlijke vergrijzing zal de gevel goed laten aansluiten bij de natuurlijke omgeving. De gevelopeningen zijn rondom doorgetrokken naar de vloer zodat alle ruimtes aansluiting hebben met een buitenruimte. Het grote venster in de eetkamer is voorzien van houten lamellen die zorgen voor privacy. Vanuit de eetkamer kijk je wel op het park, maar vanuit het park kijk je moeilijk naar binnen.