IRIS architecten

Wie we zijn:

IRIS architecten is de optelsom van ervaring en vriendschap. Wij kennen elkaar sinds 2006 en werken vanaf dat moment samen. Eerst met elkaar in dienst bij een bureau, later als zelfstandigen en in 2019 hebben we de keuze gemaakt samen verder te gaan. Samen weten we meer dan één, kunnen we meer dan één en bouwen we meer dan één. In vier woorden: professioneel, enthousiast, modern, precies.

Onder ‘Team’ lees je meer over ons persoonlijk. Goed om te weten: we hebben een groot netwerk van aannemers, constructeurs en andere adviseurs.

Wat we doen:

IRIS architecten ontwerpt op maat voor jou. We maken een paviljoen in je tuin met een werkkamer en logeerkamer voor de schoonfamilie. We bouwen een moderne vrijstaande villa met zeven slaapkamers voor een samengesteld gezin. We renoveren een monument zodat jij erin kunt wonen of werken.

Maar we zijn ook samengegaan om groter te denken en te bouwen. Zo werken we nu aan de uitbreiding van een basisschool in Utrecht, betaalbare startersappartementen, een zorgcentrum in de Achterhoek en herbestemming van een handvol watertorens in het hele land. Ondertussen dromen we van een futuristisch museum aan een gracht in Amsterdam, een nieuw stadion voor FC Emmen (zonder kunstgras) en we willen ook nog de socialewoningnood oplossen met écht mooie appartementen.

Wij begrijpen dat het lastig is om van idee tot gebouw te komen. IRIS architecten helpt de ideeën scherp te krijgen. Inderdaad, zoals de iris van je oog helpt bij scherp beeld. IRIS architecten weet wat er voor nodig is om een bouwwerk eenvoud uit te laten stralen (dat is iets anders dan dat het simpel is). Wij garanderen dat het idee in jouw hoofd in onze uitvoering beter is dan je durfde hopen.

team:

  • over mij

    Wouter van Riet Paap

  • over mij

    Diederik van den Berg

  • over mij

    Daan Briedé

Wouter van Riet Paap

Wouter van Riet Paap
Als kind wilde Wouter chirurg worden. Hij tekende een privékliniek met ondergrondse operatiekamers. Op de computer maakte hij er een 3D model van en dacht: misschien toch maar architect worden? En zo studeerde Wouter in 2006 als architect af aan de TU-Delft. Tussendoor stak hij nog een propedeuse Kunstgeschiedenis in zijn zak. Naast architectuur ontwerpt Wouter meubels, met het ontwerp van een tafel met dubbel blad won hij een internationale prijs. Wouter is gespecialiseerd in woningbouw, zowel in serie als per stuk, en hij heeft een grote interesse voor alles wat met de kunststroming De Stijl en jonge monumenten te maken heeft. Wouter is getrouwd met Merel, met wie hij dochter Bonnie en zoon Valentijn heeft. Ze wonen in Utrecht. Hij doet alles op de fiets, houdt van sciencefictionfilms en tekent graag stripfiguurtjes. Wouter is lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeenten Lelystad, Dronten en de Noordoostpolder.

Albert Turk

Albert Turk
Albert is de oudste van de vier en een beetje van de oude stempel, zijn favoriete gereedschap is nog steeds potlood, papier, schetsrol en viltstift. Behalve ruime ervaring en ambachtelijke tekenstijl zijn analyse, onderzoek en conceptvorming zijn sterkste kanten. Door zijn ervaring weet hij waar de valkuilen liggen. Hij weet hoe je een team bij elkaar houdt en hoe je ook onder lastige omstandigheden tot een goed resultaat komt. Albert heeft een hekel aan bluffen en hij heeft een gezonde dosis zelfspot. Albert heeft een relatie met Katrien en woont in Utrecht. Het meest trots is hij op zijn Rickenbacker 4003, op wat hij allemaal kan met een Green Egg en het feit dat zijn inmiddels antieke VW Polo nog steeds probleemloos rijdt.

Daan Briedé

Daan Briedé
Tijdens het kneden van zijn desembrood concludeerde Daan dat architectuur is als een goed brood. Met de juiste ingrediënten en vakmanschap kun je er dagelijks van genieten. Duurzaamheid is voor Daan vanzelfsprekend. De afgelopen jaren heeft Daan zich ontwikkeld tot specialist in het transformeren van industrieel erfgoed en monumenten. Daan heeft een voorliefde voor watertorens, niet toevallig is het kantoor van IRIS architecten gevestigd in watertoren Heuveloord in Utrecht. Hij kan uren vertellen over de techniek, geschiedenis en het verbouwen van watertorens. Hoe groter de beperking, des te leuker de opgave en ambitieuzer het resultaat, is zijn stelling. Daan woont in het bosrijke Doorn met zijn vier dames (van wie drie dochters). Hij is een fanatiek hardloper en improviseert graag op de piano. Daan is lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Midden-Nederland Noordoost.

Diederik van den Berg

Diederik van den Berg
Op de middelbare school wilde Diederik dierenarts of bioloog worden. Maar toen hij tijdens een les biologie een rat moest ontleden kwam hij daarop terug. Plan B(ouwkunde) bleek een beter idee. Na de hts haalde hij zijn architectenbul op de Ecole d’Architecture de Toulouse.Behalve zijn favoriete vakantieland is Frankrijk ook zijn werkgebied geworden. Hij werkt hier regelmatig voor Nederlandse opdrachtgevers. Diederik kent de Franse bouwregelgeving en spreekt vloeiend Frans. Diederik is pragmatisch, vriendelijk en open-minded. Als iets hem interesseert probeert hij het zonder aarzeling uit. Want als je het niet probeert, zul je nooit weten of het lukt. Diederik is zijn eigen proefdier. Diederik heeft met zijn partner Sabine drie kinderen, ze wonen in De Bilt.

Nienke Leeuw

Cardin van der Leeden

Sep de Kruijf

Bastijn Kamphuisen

Bastijn Kamphuisen

Huub Fenten