projecten

Locatie
Utrecht

Jaar
2023

Team
Daan Briedé, Albert Turk

 

Gansstraat Utrecht

De Gansstraat in Utrecht is de laatste jaren sterk verstedelijkt. De vervallen vooroorlogse bebouwing heeft gedeeltelijk plaatsgemaakt voor nieuwbouw, maar het smalle stedelijk profiel is gebleven. Hierdoor is een vrij diverse samenstelling aan gebouwtypen ontstaan met zowel grondgebonden woningen als appartementen.

De voormalige Riviersteeg is een van de steegjes tussen de Gansstraat en de Krommerijn. Op de hoek heeft IRISarchitecten een ontwerp gemaakt voor een woongebouw met zes woningen.

Het resultaat is een ingetogen ontwerp, volledig in langformaat gevelsteen uitgevoerd. De beige kleurstelling zorgt voor een mooi contrast met het roodkleurig metselwerk van de buurpanden. De lichte kleur zorgt er ook voor dat het daglicht in de steeg wordt gereflecteerd en het er minder donker is.

Het gebouw is volgens een uitgedacht systeem van prefab elementen in CLT (cross laminated timber) uit te voeren. Zo wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort en slaan de houten massieve wanden veel CO2 op. Uiteraard zijn de woningen gasloos en dankzij de PV-panelen op het dak energie neutraal.