02/12/2019 Pionieren in Veenendaal

02/12/2019 Pionieren in Veenendaal

Midden in Veenendaal wordt een nieuwe wijk gebouwd; het Pionierskwartier. Wij mogen hier maar liefst twee woningen ontwerpen! Hoewel de woningen zich van elkaar onderscheiden, zijn ze duidelijk familie van elkaar. Zo wordt de strakke, lange betonsteen per woning in een andere kleur uitgevoerd. Onlangs hebben we de vergunning voor beide woningen aangevraagd.

De tussenwoning kenmerkt zich door eenvoud; de gevel is strak en helder, de plattegronden zijn logisch en ruim. Het geheel straalt hierdoor rust uit; iets wat voor een gezin met vier kinderen soms best nodig is. Een centraal geplaatst blok met een heus gamingstation scheidt de woonkamer aan de voorzijde van de keuken aan de tuinzijden waardoor verschillende leefplekken ontstaan die elk een geheel eigen karakter hebben.

De hoekwoning vraagt om een meer expressieve aanpak. Hier is het dezelfde lange betonsteen die voor de hoeklocatie iets sculpturaals mee geeft. De diepe uitsneden van de gevelopeningen met verborgen kozijnen versterken dit karakter. De in zwart hout uitgevoerde optopping herbergt het domein van de dochter; een vrijwel zelfstandige studio met keuken, badkamer en dakterras. Door de extra hoge verdiepingen, vides en het splitlevel principe wordt de woning een ruimtelijk avontuur met verrassende zichtlijnen en doorkijkjes.