projecten

Locatie
Nieuwegein

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2022

Team
Wouter van Riet Paap

Fotografie
Lucas van der Wee
www.lucasvanderwee.nl

Villa Johanna

IRIS architecten heeft een uitbreiding ontworpen aan een monumentale ‘De Stijl’ Villa in Nieuwegein.

De Rijksmonumentale Villa Johanna is in 1929 gebouwd naar een ontwerp van architect Willem Maas. Het huis is een markant voorbeeld van De Stijl-architectuur. Kenmerkende eigenschappen zijn het gebruik van witgepleisterde gevels, stalen kozijnen en een heldere vormentaal.

In de jaren tachtig werd de villa uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde. Hiermee werd de originele garage aan het huis gekoppeld. Deze aanbouw werd ontworpen in dezelfde stijl. Toen wij de opdracht kregen om de villa verder uit te breiden hebben we ervoor gekozen om juist een duidelijker onderscheid te maken tussen het monumentale hoofdhuis enerzijds en de uitbouw anderzijds. Om dat te bereiken hebben we de bestaande uitbouw ingepakt en naar achteren uitgebreid. Door de uitbouw visueel los te knippen van het monument presenteert deze zich weer in zijn oorspronkelijke vorm.

Door zeer slanke en metershoge aluminium schuifpuien te combineren met in de dakrand weggewerkte zonwering en gesloten geveldelen met stuukwerk, is er een minimalistisch gedetailleerd geheel ontstaan. De in het werk gestorte betonnen trap loopt visueel van binnen naar buiten door. Samen met de enorme glasvlakken tot op het maaiveld maakt dit van binnen- en buitenruimte één geheel. De tuin is integraal mee ontworpen door Marseille Buiten en wij ontwierpen ook het interieur. Met als resultaat dat tuin, interieur en architectuur van zowel het monument als de nieuwe uitbreiding elkaar versterken.