projecten

Locatie
Utrecht

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2010

Team
Albert Turk ism Sluijmer en van Leeuwen

Villa Horatiuslaan

Rijnsweerd is een in de jaren 60/70 gebouwde woonwijk aan de oostkant van Utrecht. De wijk kenmerkt zich door een orthogonaal stratenpatroon, met daartussen ruime kavels met veel tuinen en weelderig openbaar groen. De bestaande bebouwing (hoofdzakelijk vrijstaande woonhuizen) kenmerkt zich door rechthoekige bouwvolumes met platte daken. Veel van de oorspronkelijke woningen zijn de laatste jaren toe aan grondige renovaties of zelfs sloop, met daarop volgend nieuwbouw. Ook de oorspronkelijke woning aan de Horatiuslaan 12 is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw.

Om zoveel mogelijk recht te doen aan de tuin is gekozen om het nieuwe bouwvolume tegen de noordoostelijke erfgrens te plaatsen. Aan de voorzijde van de woning is een parkeerplaats op eigen grond opgenomen.

De stalen draagconstructie van het gebouw is overal in het zicht. Dit frame biedt het kader waarbinnen ontwerpvrijheid is genomen om gevelvlakken, binnenwanden maar ook vloervelden open of dicht te zetten. Er is een facilitaire zone gerealiseerd waarin functies als sanitair, keuken, schuifpanelen en bergingen zijn opgenomen. Dit heeft geresulteerd in een interieur waarin, ondanks de streng orthogonale opzet van het gebouw, ruimtes in elkaar overvloeien.

De buitengevels zijn uitgevoerd in een op maat ontworpen gevelsysteem van roestvrij stalen beplating met een minimalistische maar uitgekiende detaillering. Kenmerkend zijn de horizontaal aangebrachte rvs lamellen. Deze lamellen worden op een aantal plaatsen als zonwering voor de glaspanelen doorgezet.

De verwarming van de woning geschiedt middels aardwarmte en in de betonvloeren opgenomen vloerverwarming. Op warme zomerdagen kan de installatie tevens in koeling voorzien.

Albert Turk als projectarchitect voor Sluijmer en van Leeuwen