projecten

Locatie
Pionierskwartier Veenendaal

Opdrachtgever
Particulier

Jaar
2022

Team
Daan Briedé, Diederik van den Berg

Fotografie
Lucas van der Wee
www.lucasvanderwee.nl

Pionierskwartier Veenendaal

Midden in Veenendaal wordt een nieuwe wijk gebouwd; het Pionierskwartier. Wij hebben hier maar liefst twee woningen mogen ontwerpen! Hoewel de woningen zich van elkaar onderscheiden, zijn ze duidelijk familie van elkaar. Zo wordt de strakke, lange betonsteen per woning in een andere kleur uitgevoerd.

De tussenwoning kenmerkt zich door eenvoud; de gevel is strak en helder, de plattegronden zijn logisch en ruim. Het geheel straalt hierdoor rust uit; iets wat voor een gezin met vier kinderen soms best nodig is. Een centraal geplaatst blok met een heus ‘gamingstation’ scheidt de woonkamer aan de voorzijde van de keuken aan de tuinzijde waardoor verschillende leefplekken ontstaan die elk een geheel eigen karakter hebben.

De hoekwoning vraagt om een meer expressieve aanpak. Hier is het dezelfde lange betonsteen die voor de hoeklocatie iets sculpturaals mee geeft. De diepe uitsneden van de gevelopeningen met verborgen kozijnen versterken dit karakter. De in donker hout uitgevoerde optopping herbergt het domein van de dochter; een vrijwel zelfstandige studio met keuken, badkamer en dakterras. Door de extra hoge verdiepingen, vides en het splitlevel principe wordt de woning een ruimtelijk avontuur met verrassende zichtlijnen en doorkijkjes.

26