projecten

Locatie
Culemborg

Opdrachtgever
Fam. Van der Veer

Jaar
2018

Team
Daan Briedé

Watertoren Culemborg

Midden in het groen tussen de appel- en perenbomen staat de watertoren van Culemborg. IRIS architecten heeft in opdracht van de eigenaar een ontwerp gemaakt waarin het monumentale karakter van de toren behouden blijft en waar er ondanks de beperkte afmetingen een bruikbaar woonprogramma in past. Als hoogtepunt is er het top-appartement in de compleet vernieuwde kop van de watertoren.

“Daan Briedé hebben we leren kennen als een ingenieur met grote passie voor watertorens. Hij heeft de meeste kennis van en ervaring met deze materie. De verbouw van de watertoren van Rotsoord is zeer geslaagd te noemen en kan als voorbeeld van perfecte herbestemming gezien worden. De werkwijze en opvatting van het vak van architect van Daan spreekt ons ook aan: hij is er helemaal op gericht uit te vinden wat de opdrachtgever wil en stelt bij de bespreking van de door hem voorgestelde ideeën alles in het werk om erachter te komen wat het beste aansluit bij wensen van de opdrachtgever. Zo zal er altijd een optimaal draagvlak onder het gezamenlijk gerealiseerde resultaat ontstaan.

Het was van meet af aan wel duidelijk dat de schacht van de watertoren in Culemborg toren te smal is om hier en een lift, trappen en alle leidingwerk in onder te brengen en er dan ook nog een “stukje programma” in onder te brengen. Er is gekozen voor een externe lift. Om vervolgens de, via deze lift te ontsluiten, appartementen in de schacht aan te vullen met extra kubussen aan de lift/trappenhuis constructie en geeft de bewoners extra ruimte met veel ramen voor licht en uitzicht. Hierdoor kan het aanbrengen van extra ramen in de torenschacht tot een minimum beperkt worden. We waarderen ook de creativiteit die ten grondslag ligt aan het idee om twee woningen in de top van de toren te maken, die zodanig ingericht zijn dat ze allebei naar alle zijden een goed uitzicht hebben. (Koen en Peter van der Veer)