projecten

Locatie
BIM-locatie Groningen

Opdrachtgever
Gemeente Groningen

Jaar
2019

Team
Wouter van Riet Paap
ism Marseille Buiten

Dudok aan het Diep

Samen met Marseille Buiten hebben we de prijsvraag ‘Dudok aan het Diep’ gewonnen om een heel mooi stukje Groningen te ontwerpen. Het gaat om het plein rondom het monumentale tankstation van Dudok. In de volksmond ook wel bekend als de BIM-locatie.

Groen rondje binnenstad

Het herinrichten van de voormalige BIM-locatie biedt een fantastische kans voor het ontwikkelen van een ‘groen rondje binnenstad’. Door bestaande groene plekken en pleinen via een goed toegankelijke wandelroute aan elkaar te binden kan de potentie van de Diepenring ten volle worden benut. Gebouwen en paviljoens langs die route haken daarop aan, en waar nodig kunnen nieuwe paviljoens worden ontwikkeld. Te denken valt aan plekken waar je even kan koffiedrinken, lezen, kunst kijken, kano’s of waterfietsen huren, wandelkaarten kan ontvangen, archeologische vondsten kan bekijken of iets kan kopen in een pop-up-store. Allemaal mogelijkheden die een rondje binnenstad aantrekkelijker maken.

Dudok aan het Diep

Ons plangebied wordt de aanjager van die ontwikkeling door de huidige versteende plek te transformeren naar een groene plek aan het water. Het Dudok-gebouw krijgt daarin een nieuwe rol en zal straks in opgefriste vorm schitteren op ons groene plein. Door de pleinvloer het water op te trekken ontstaat bovendien een mooie relatie met de Diepenring. Ons houten dek biedt zitranden waar mensen in de zon kunnen zitten om te genieten van langsvarende boten en een kopje koffie kunnen drinken dat ze net kochten bij het uitgiftepunt in het Dudokgebouw. Allemaal met de sky-line van de binnenstad op de achtergrond.

Pleinontwerp

Het plein is meer groen dan rood. Uiteraard biedt het een stenige vloer, zodat de wandelroute langs het water niet wordt onderbroken en kleinschalige evenementen kunnen plaatsvinden. Bezoekers kunnen een stoel pakken en op het plein hun plek zoeken. Maar bovenal is dit plein groen. Het auto- en fietsverkeer op de Turfsingel wordt door groenvakken geabsorbeerd. Dat maakt dat de automobilist en fietser op deze plek ook even een groene ervaring hebben. Het maakt ook dat er een natuurlijke afscheiding is tussen de verblijfs- en verkeersfunctie. De mensen die op een zonnige dag op de gazons zitten zijn omgeven door vaste planten, heesters en bomen. Op hete dagen kunnen ze daar ook lekker in de schaduw liggen. We bouwen hier aan een nieuw stuk stadsnatuur met een zo groot mogelijke biodiversiteit en een lage onderhoudsinspanning.

In ons ontwerp opent het Dudokgebouw zich weer naar de pleinzijde. Een uitgifteraam biedt koffie, thee en kleine versnaperingen. Er is geen vast commercieel terras; je kan overal op het plein gaan zitten met je drankje. Aan de teruggeplaatste Dudok-pomp laad je ondertussen even je elektrische fiets op.De bestaande overtuin aan de achterzijde van het Dudokgebouw wordt nadrukkelijk betrokken in de vormentaal van het pleinontwerp. Hierdoor ontstaat daar een klein podium, en kunnen mensen op de LED-schermen van de transformatorruimte genieten van digitale kunstwerken of films. Zo heeft het Dudokgebouw twee voorkanten gekregen.

In ons ontwerp kun je straks BIJTANKEN BIJ DUDOK

Er is meer over ons plan te lezen op architectenweb: https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=46837

En ook op de site van de gemeente Groningen: https://gemeente.groningen.nl/dudok